Afacere cu gust dulce
Ne
îndreptăm spre un loc care nici pe aproape nu îmi este cunoscut. O oră şi
patruzeci de minute am mers în aşteptarea surprizei.
Eram în raionul Călăraşi, şi chiar dacă
locuiesc la cîţiva kilometri de aici, trebuie să recunosc că locurile acestui
raion îmi sunt străine.
Mă simţeam ca un turist şi încercam să
cuprind cu privirea toate aceste pămînturi
care păreau să aparţină altei ţări şi nicidecum celei în care trăiesc de
21 de ani.
Întreg
pămîntul Era îmbrăcat în verde…dealurile frumoase înconjurau satul Răciula,
amplasate în aşa fel, de parcă s-ar fi angajat să-l protejeze şi să-l
împrospăteze în fiecare zi cu aerul
curat de dimineaţă.
Acum intram în sat, mergem pe strada
centrală iar pe de o parte şi pe de alta a străzii se arătau casele îngrijite
ale sătenilor. E un sat de oameni gospodari şi asta se poate vedea chiar de la
intrarea în localitate.
Pentru
a ajunge la marea surpriză a fost nevoie să traversăm o mică mahala cu case
mici, modeste, cu o arhitectură foarte veche, din care ieşeau doar femei
îmbrăcate în negru. Mai tîrziu mi-am dat seama că era o mahala amaicilor din
apropierea mănăstirii Răciula, stradă ce purta numele “Sfînta Maria”.
Mergeam pe o ulicioară îngustă, prin părţi
erau scaune vechi şi lungi încă din vremea buneilor noştri.
Am
intrat într-o ogradă… pereţii casei erau amenajaţi cu diferite obiecte vechi,
de care lumea noastră demult a uitat sau poate alţii le mai au dosite în pod:
fier de călcat cu cărbune, melniţă cu care buneii noştri fărîmiţau grîul,
broderii şi ţoale. Parcă aş fi intrat într-un muzeu şi nicidecum într-o ogradă
a unei familii. O grădină plină de
specii de flori şi plante medicinale, înalte… toată ograda era învelită în
culorile deosebite ale naturii.
Sîntem la familia Stegărescu, care ne
povesteşte cum a luat naştere mica lor
afacere de familie cu gust dulce. Totul a început cu 10 ani în urmă, cînd Mihai
Stegărescu, apicultor de profesie, şi-a pierdut locul de muncă. Pentru că a
simţit că asta îi este vocaţia a continuat să-şi dezvolte meseria chiar în
ograda sa, ba mai mult, a transmis cunoştinţele lui şi fiului său. Acum
deţin 100 de familii de albine.
Constantin Stegărescu povesteşte că din 2005
au deschis centru turistic "Casa Mierii" atît pentru oamenii din Moldova
cît şi pentru turiştii altor ţări.
Sigur că am trecut şi prin camera dulce unde
ne-a ghidat Constantin junior. Ne trezim la o lecţie de istorie a apiculturii,
la care am avut ocazia să vedem nu numai miere de diferite feluri, dar şi
lumînări confecţionate din ceara albinelor. O cutie de foi cu texte tapate
stătea într-un colţ de cameră… curioasă fiind am citit ce era scris în ele. Era
defapt descris modul de utilizare a
mierii, a lumînărilor pentru urechi, precum şi diferite recete medicinale cu
miere.
"E o tradiţie care va merge din tată în fiu,
sperăm ca condiţiile climatice să nu ne ducă la pierzanie munca pentru că anul
acesta nu a fost prea binevoitor cu noi", ne-a spus la un moment dat Mihai
Stegărescu.
Fiindcă e o familie de oameni cu o mulţime de
tradiţii frumoase, nu am fost lăsaţi să plecăm fără a servi din bucatele
pregătite de gospodina casei, Tamara Stegărescu. Sos cu ardei dulci, găluce,
zeamă, după astfel de bucate abia de mai vroiam să mergem acasă, dar aveam
înainte două ore de drum iar "Casa Mierii" îşi are oricînd şi pentru oricine
porţile deschise.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu