vineri, 19 octombrie 2012

Autoritatea e dreptul de a-i comanda pe alţii
   La 20 iulie 2010 două fete au fost ameninţate cu pistolul în timp ce se întorceau de la discotecă. Acesta este doar unul dintre sutele de cazuri de la noi din ţară.
   Cred că orice cetăţean ar vrea să se simtă în siguranţă sau cel puţin să poată apela la autorităţi atunci cînd siguranţa îi este încălcată.
   Am să continui cu acest caz ca să ne putem da seama cît de siguri putem fi că avem şi noi drepturi şi nimeni nu poate să ni le încalce.
   În prima instanţă rezultatul  expertizei nu a ajuns pînă la comisariatul de poliţie, deci vinovatul era declarat treaz şi cu creierii în regulă, ceea ce nu era nici pe aproape adevărat. Acuzatul era foarte beat şi asta o confirmă dimineaţa în care după o noapte petrecută în celulă, abia de se ţinea pe picioare şi înjura de mama focului pe toţi poliţiştii, care nu luau  nici o măsură asupra situaţiei.
   Au urmat judecăţi după judecăţi. Procurorul ironiza cazul, încercînd să preseze fetele să renunţe la caz.
   Oare cît de normal e să întrebi o persoană încă în şoc, ce fel de ţeavă avea pistolul?! 
   Una din fete a răspuns că era de culoare închisă şi altceva nu-şi mai aminteşte pentru că era speriată, iar procurorul răspunde:
- Ce nu ai văzut niciodată pistoale în filme?
   Domnul procuror, uitase sărmanul că  nu jucau o scenă de film, ci vorbeau despre un caz real destul de grav.
   S-a dovedit că arma descrisă există întradevăr, da cică era suspendată de către autorităţi la acel moment. Ca să nu ne mai adîncim prea mult în detalii, spun doar că timp de doi ani acuzatul nu s-a prezentat  nici la unul din procesele de judecată...
   Ca să-ţi cîştigi drepturile trebuie să-ţi curgă banii din buzunar în buzunarele autorităţilor, că de altfel se strecoară adevărul printre degetele lor. 
   Pentru că puterea înseamnă bani, şi pentru că banii pot cumpăra orice... avem situaţia pe care o avem. Dacă în februarie 2010 statisticile MAI au înregistrat 28 crime grave, un an mai tîrziu februarie 2011 au fost înregistrate 118 crime grave. Şi asta pentru că infractorii rămîn nepedepsiţi şi nici nu au frica de a răspunde pentru cele făptuite.
  Dar un simplu cetăţean care nu dispune de bani , ce face cu adevărul lui peste care fiecare poate să calce?!
   Multe persoane care au cazuri de acest gen renunţă la depoziţii pentru că nu au puterea şi banii să lupte cu autorităţile.
   Sîntem în 2012 iar numărul crimelor continuă să crească şi nu vine nici o schimbare spre bine. 
ALO, autorităţi care vă e rostul?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu